Contents
- 1 Aşınmış lastik nasıl anlaşılır?
- 2 Ömrü bitmiş lastik nasıl anlaşılır?
- 3 Lastik iyi olduğu nasıl anlaşılır?
- 4 Yeni lastik nasıl anlaşılır?
- 5 Lastiğin yazlık mı kışlık mı olduğunu nasıl anlarız?
- 6 Kış lastiği olup olmadığı nasıl anlaşılır?
- 7 Araba lastiğinin ömrü kaç yıldır?
- 8 5 yıllık lastik kullanılır mı?
- 9 Oto lastik ömrü kaç km?
- 10 Oto lastik 4 Mevsim nasıl anlaşılır?
- 11 Lastik seçimi neye göre değerlendirilir?
- 12 Araç lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli?
- 13 Eski lastik nasıl anlaşılır?
- 14 Lastik Üretim tarihi kaç olmalı?
- 15 Bridgestone üretim tarihi nerede yazar?
Aşınmış lastik nasıl anlaşılır?
Lastikler eşit olarak aşınmamış ise sürüş halindeyken direksiyon simidinde titreşim hissedeceksiniz. Hızınız arttıkça titreşim yoğunluğunuz da artıyorsa lastiklerinizi dengelemeniz gerekmekte. Eğer dengeleme yapmanıza rağmen titreşim devam ediyorsa lastikleriniz aşınmış demektir ve değiştirilmesi gerek.
Ömrü bitmiş lastik nasıl anlaşılır?
Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Lastik iyi olduğu nasıl anlaşılır?
İyi bir otomobil lastiği, hem yumuşak, hem de uzun kilometre yol yapabilecek kadar sert olması gerekmektedir. Yani bu iki değeri yakalaması, istenilen özellikler arasındadır. Fazla yumuşak lastiğin ve gereğinden fazla sert lastiğin sürtünme yani yol tutuş özelliği düşüktür.
Yeni lastik nasıl anlaşılır?
Lastiklerin üretim tarihi dış lastik üzerindeki 4 rakamdan oluşur. ilk iki rakam lastiğin üretildiği haftayı, son iki rakam ise yılını verir. 1 yılda 52 hafta vardır ve örneğin 2704 olan DOT tarihi 2004 yılının 27. haftasında üretildiği anlamına gelir.
Lastiğin yazlık mı kışlık mı olduğunu nasıl anlarız?
Kış lastiklerini diğer lastiklerden ayıran bazı özellikler vardır: sırt kauçuğu, diş derinliği, sırt deseni ve keskin uçlar. Soğuk havalarda yaz lastiklerinin kauçuk sırtı sertleşir ve yeterli çekiş sağlayamaz. Keskin uçlar ve lastik sırtında bulunan binlerce yarık ise buzda çekişi kolaylaştırır.
Kış lastiği olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır? RMA (Rubber Manufacturers Association) ve ASTM şartlarını sağlayan, üzerinde M+S veya kar tanesi sembolünü taşıyan lastikler, kış lastiği olarak kabul edilir.Bir lastiğin kış lastiği olup olmadığını anlamanın kolay yollarından bir diğeri de üzerindeki desenlere dikkatli bakmaktır.
Araba lastiğinin ömrü kaç yıldır?
Maksimum 10 yıl Lastiklerin raf ömrü üretim tarihinden itibaren on yıldır. Diyelim ki bir lastik üretim tarihinden itibaren onuncu yılını doldurdu fakat hala kullanılabilir durumda görünüyor ve hatta diş derinliği 1,6 mm’ye kadar aşınmamış durumda.
5 yıllık lastik kullanılır mı?
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Oto lastik ömrü kaç km?
Tabii lastik ömrünün kaç kilometre olduğu ise yine yukarıda verilen birçok etmene bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Belirlenmiş olan koşullarda binek araçların lastiklerinin kullanılması, herhangi bir darbe almamış olmasıyla 50 bin ila 80 bin kilometre arasında lastik ömründen bahsetmek mümkün.
Oto lastik 4 Mevsim nasıl anlaşılır?
Bir lastiğin dört mevsim lastiği olup olmadığını nasıl anlarım derseniz, lastiğin yanlarını kontrol etmeniz gerekir. Eğer M+S ve kar tanesi işaretlerini görüyorsanız bu bir dört mevsim lastiğidir.
Lastik seçimi neye göre değerlendirilir?
Yeni lastik alırken, lastiğin üretim tarihine dikkat etmeniz gerekir. Lastik üzerinde yazan rakamlar size lastiğin üretildiği yılı ve ayı gösterir. Üretim tarihi 5 yılı geçmiş lastikler ne kadar iyi koşullarda saklanmış olursa olsun sertleşmiş lastiklerdir ve satın alınmamalıdır.
Araç lastiği seçerken nelere dikkat edilmeli?
Lastik alırken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta lastiğin boyutudur. Aracınıza uygun lastiği seçin. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus ise araç markaların orijinal ekipman lastiklerini tercih etmektir. Yaşadığınız şehrin iklim koşullarına en uygun lastiği almayı unutmayın.
Eski lastik nasıl anlaşılır?
Henüz yeniyken lastiklerinizin diş derinliği en yüksek seviyededir ancak kilometreler kat edildikçe bu derinlik giderek azalır. Dolayısıyla lastik sırtı, hamur koruma katmanı seviyesine (aşınma göstergesi) ulaştığında lastiğin değiştirilmesi gerekir.
Lastik Üretim tarihi kaç olmalı?
Lastikler satın alınırken JATMA’nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Bridgestone üretim tarihi nerede yazar?
Yine lastiğin dış yüzeyinde DOT yazısını bulmanız gerekir. Ancak diğer lastiklerin aksine 4 haneli değil d e 8 haneli bir sayı göreceksiniz. Bu sayının son 4 hanesi sırasıyla üretim haftası ve yılını ifade eder. Aynı şekilde Bridgestone marka lastik üretim tarihini de bu şekilde öğrenebilirsiniz.