Hızlı Cevap: Lastik Nasıl Balon Yapar?

Araba lastiği balon yaparsa ne olur?

Balon yapan lastik, lastik gövdesinin içindeki tel demetlerinin zarar gördüğüne işarettir. Genellikle diş ve lastik doku katmanları birbirinden ayrılır ve lastik yanağı adeta bir balon gibi şişer. Lastiğin balon yapması neticesinde, lastik içeriden delinir. Balon varsa, lastik içeriden delinmiş demektir.

Sıfır lastik neden balon yapar?

Subap kapağı kullanılmaması nedeni ile oluşabilecek kirlenmeler subapların bozulmasına ve hava kaybetmesine sebebiyet verebilir. Düşük basınçta uzun süre kullanılan lastiklerin karkas kordları zaman içinde kırılarak balon yapar ve akabinde lastiğin ani hizmet dışı kalmasına sebep olur.

Lastikte balon nasıl oluşur?

Lastikte Balon Nasıl Oluşur? havanın etkisiyle kauçuk dışa doğru balon şeklinde şişerek, bölgesel deformasyon meydana gelir. Şok darbe sonucu lastiğin iç kısmında ısırık tabir edilen çoğunlukla iki taraflı paralel bir darbe izi meydana gelir. Darbenin şiddetine bağlı olarak tek tarafı daha çok belli olabilir.

Lastikte balon muayeneden geçer mi?

Lastiği dış yüzeyinde lastiğin iskeletine kadar derin aşınmalar var ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir. Araçlarınızın lastiklerinin yanak kısmında oluşmuş balonlar ağır kusur sayılmaktadır. Lastiklerde tehlike arz edecek yarıklar, yırtıklar ve kesikler var ise ağır kusur sınıfına girmektedir.

Lastik neden yarılır?

Düşük veya yüksek lastik hava basıncı Fabrika verilerinden daha düşük basınç olması durumunda aşırı ısınmaya bağlı olarak lastikte yarılma meydana gelir. Özellikle yüksek hızlara çıkıldığı zaman lastik iyice ısınır ve kauçuk malzemesi özelliğini kaybederek yanak ile tabanın birleştiği kısımda yarılma meydana gelebilir.

You might be interested:  FAQ: 215 55 R16 Lastik Basıncı Ne Olmalı?

Lastik balon neden yapar?

Lastiğin özellikle yanak kısmından aldığı sert darbe nedeniyle, lastik omurgasını oluşturan karkas tellerin deformasyona uğraması sonucunda lastik balon yapar. Aracın tüm yükü ile birlikte sert bir çukura düşündüğünde lastiğin yanak kısmındaki karkas teller, jant ve zemin arasında sıkışarak hasar görebilir.

Eski lastik nasıl anlaşılır?

Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.

Traktör balon lastik nedir?

balon ‘ tabir ettiği iplament lastikler var. İplament lastikler, alçak havada daha fazla zemine basarak toprak yapısını bozmayan lastikler. Bu römork lastiğini de Türkiye’de biz üretiyoruz.

Ince yanak lastik nedir?

Lastik yanağı iç taraftan gövdeyi korur ve dönüş sırasındaki esnekliği sayesinde konforlu bir sürüş deneyimi sunar. Ayrıca lastik tipi, ebatı, yapısı, sırt deseni, üreticisi, marka adı ve diğer ayrıntılı bilgiler yanak üzerinde işaretlenmiştir.

Çelik Yama nedir?

Çelik yamalar ağır vasıta lastiklerinde kullanılır. Nedeni lastiğin hasarlı bölgesindeki mukavemeti artırmaktır. Çelik yamalar binek grubu lastiklerde uygulanacak olur ise; – Lastiğin üniformitesi – Karkas yapısı – Balans özelliği tamamen değişecektir.

Hangi lastik muayeneden geçmez?

Hangi Durumlarda Araç Lastiği Muayeneden Geçmez?

  • Lastiğin dış yüzeyi iskelete kadar aşınmış
  • Lastiklerde yarık, yırtık, kesik oluşmuş
  • Lastiğin yanak kısmında balon oluşmuş
  • Lastik profil derinliği tek taraflı aşınmış
  • Lastik profil derinlik sınırı aşılmış

Lastikten muayeneden geçer mi?

TÜVTÜRK Araç Muayenesi ‘nde lastiklerin diş derinliği kontrol edilir, lastik diş derinliği1.6 mm (motosikletlerde 1 mm) altında ise araç muayeden kalır. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.

You might be interested:  H Lastik Ne Demek?

Araç muayene ağır kusurlar nelerdir?

Fren ve göz muayenesi testlerine göre ağır kusur sayılanlar:

  • ABS sisteminin çalışmaması
  • El freninin tutmaması
  • Fren diskleri ve balataların aşınma sınırına ulaşmış olması
  • Yağ kaçağı olması
  • Frenlerin tutmaması
  • Fren diskleri ve balatalarda çatlak olması
  • Sağ ve sol tekerlerde frenleme farkının %30 ve üzeri olması

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector