Okuyucular soruyor: Lastik Kalitesi Nasıl Anlaşılır?

Araba lastik kalitesi nasıl anlaşılır?

İyi bir otomobil lastiği, hem yumuşak, hem de uzun kilometre yol yapabilecek kadar sert olması gerekmektedir. Yani bu iki değeri yakalaması, istenilen özellikler arasındadır. Fazla yumuşak lastiğin ve gereğinden fazla sert lastiğin sürtünme yani yol tutuş özelliği düşüktür.

Yaz lastiği alırken nelere dikkat etmeli?

Yaz lastiklerinin daha az oyuğa sahip olması yola daha iyi temas etmesini sağlar. Bunların yanı sıra yaz lastikleri daha sessiz ve yumuşak olması yaz aylarında yaz lastik kullanımın gerekliğini de göstermektedir. Doğru aylarda doğru lastik kullanımı aracınızın performansı için önemli bir husustur.

Lastiğin iyi olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.

Yeni lastik alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Lastik Alırken Neye Dikkat Edilir?
  2. Lastik Üzerindeki Yanak İşaretleri Ne Anlama Geliyor?
  3. Taban Genişliği Nedir?
  4. Yanak Yüksekliği (Kesit Oranı) Nedir?
  5. Jant Çapı
  6. Taşıma Kapasitesi (Yük Endeksi) Nedir?
  7. Hız Endeksi (Derecesi) Nedir?
  8. Üretim Tarihi.

C sınıfı lastik nedir?

Islak zeminde mükemmel tutunma, yağışlı havalarda araç kullanırken daha kısa fren mesafesi anlamına gelir. Örneğin standart bir C sınıfı sedan otomobilde C sınıfı bir lastik B sınıfı lastiğe göre 2.6 metre daha uzun mesafede durur. Bu oran A sınıfı ile G sınıfı arasında 18 metreye kadar çıkmaktadır.

You might be interested:  Soru: Lastik Değişimi Ne Kadar Sürer?

Hangi marka hangi lastiği kullanıyor?

Türkiye’de en çok kullanılan lastik markaları:

  • Lassa: %27,2.
  • Petlas: %24,1.
  • Bridgestone: %20,4.
  • Goodyear: %11,2.
  • Pirelli: %4,1.
  • Diğer markalar: %13.

Kış lastiği neye göre alınır?

Kullanılması gereken kış lastiği yaşanılan bölgeye göre değişiklik gösterebilir, iklim koşulları dikkate alınarak lastik seçimi yapılmalıdır. Kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm.’nin altında olmamalıdır. Kış lastiğinin üretim yılı kontrol edilmelidir. Son 5 yıl içerisinde üretilmiş olan lastikler tercih edilmelidir.

Aşınmış lastik nasıl anlaşılır?

Lastikler eşit olarak aşınmamış ise sürüş halindeyken direksiyon simidinde titreşim hissedeceksiniz. Hızınız arttıkça titreşim yoğunluğunuz da artıyorsa lastiklerinizi dengelemeniz gerekmekte. Eğer dengeleme yapmanıza rağmen titreşim devam ediyorsa lastikleriniz aşınmış demektir ve değiştirilmesi gerek.

Lastiğin yazlık mı kışlık mı olduğunu nasıl anlarız?

Kış lastiklerini diğer lastiklerden ayıran bazı özellikler vardır: sırt kauçuğu, diş derinliği, sırt deseni ve keskin uçlar. Soğuk havalarda yaz lastiklerinin kauçuk sırtı sertleşir ve yeterli çekiş sağlayamaz. Keskin uçlar ve lastik sırtında bulunan binlerce yarık ise buzda çekişi kolaylaştırır.

Bir lastiğin ömrü kaç km?

Belirlenmiş olan koşullarda binek araçların lastiklerinin kullanılması, herhangi bir darbe almamış olmasıyla 50 bin ila 80 bin kilometre arasında lastik ömründen bahsetmek mümkün. Tabii bu durum lastiğin diş derinliği, plastik şeritlerinin durumu ve kullanımı noktasında da değişkenlik gösterebilmektedir.

Lastik alırken üretim tarihi ne olmalı?

Lastikler satın alınırken JATMA’nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.

H lastik mi V lastik mi?

Bir lastiğin yapacağı maksimum hız sınırını belirtir. V hız endeksi, 240 km/saat; H endeksi ise 210 km/saat değerlerine denk gelmektedir. Yani lastik ekstra yük taşıyabilir hale getirilir.

You might be interested:  FAQ: A Plus Lastik Ne Malı?

Lastik değişim yüzdesi kaç olmalı?

Araç üreticisinin verdiği ebatlar dışında lastik ebadınızı değiştirmenizi tavsiye etmiyoruz. Üreticinin verdiği ebatlar dışına çıkılacaksa, toplam lastik çevresi farkının %3 oranını geçilmemesi tavsiye edilmektedir.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector