Okuyucular soruyor: Lastik Ne Zaman Bayatlar?

Bayat lastik nasıl anlaşılır?

Özellikle kampanyalı satışlarda üretim yılı ve kaynağı şaibeli lastikler büyük marketlerin raflarında tükeciye sunuluyor. Bu lastiklerin bayat olduğunu anlamanın en kestirme yolu lastik markasının hemen altında yer alan 4 haneli rakama dikkat etmeli.

Lastik kullanım ömrü kaç yıl?

Maksimum 10 yıl Lastiklerin raf ömrü üretim tarihinden itibaren on yıldır. Diyelim ki bir lastik üretim tarihinden itibaren onuncu yılını doldurdu fakat hala kullanılabilir durumda görünüyor ve hatta diş derinliği 1,6 mm’ye kadar aşınmamış durumda.

Araba lastikleri kaç yılda bir değiştirilmeli?

On seneden eski tüm lastikler (yedek lastikler dahil) artık kullanılmamalı ve yeni lastiklerle değiştirilmelidir.

Lastik tarihi eski olursa ne olur?

Eski tarihli lastikler doğru koşullarda saklandığı sürece, yeni tarihli lastiklerle aynı sonuçları vermektedir. Lastik firmalarının garantileri de, 8 yaşa kadar olan lastikler için fatura tarihinden itibaren 2 yıl olarak (maksimum ürün yaşı 10 yıl) uygulanmaktadır.

Ömrü bitmiş lastik nasıl anlaşılır?

Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.

You might be interested:  Sık sorulan: Lastik Ebatları Nasıl Hesaplanır?

Lastiğin iyi olduğunu nasıl anlarız?

İyi bir otomobil lastiği, hem yumuşak, hem de uzun kilometre yol yapabilecek kadar sert olması gerekmektedir. Yani bu iki değeri yakalaması, istenilen özellikler arasındadır. Fazla yumuşak lastiğin ve gereğinden fazla sert lastiğin sürtünme yani yol tutuş özelliği düşüktür.

Bir lastik ortalama kaç km gider?

Belirlenmiş olan koşullarda binek araçların lastiklerinin kullanılması, herhangi bir darbe almamış olmasıyla 50 bin ila 80 bin kilometre arasında lastik ömründen bahsetmek mümkün. Tabii bu durum lastiğin diş derinliği, plastik şeritlerinin durumu ve kullanımı noktasında da değişkenlik gösterebilmektedir.

Kış lastikleri kaç yıl kullanılabilir?

Genel olarak bir kış lastiğinin 4 sezon kullanılabilir olması düşünülebilir.

Kış lastiği ne kadar kullanılır?

Kullanım ömürleri genellikle 5 yıldır. Ülkemizdeki kış lastiği diş derinliği için yasal limit ise 1.6 mm’dir.

Yazlık lastik ne zaman takılır 2021?

Yaz lastikleri her yıl 1 Nisan’dan itibaren takılmalıdır. Sürüş güvenliğinin artırılması için yola çıkmadan evvel mutlaka kış lastikleri çıkarılmalı ve yaz lastikleri takılmalıdır.

Araç lastikleri ne zaman değiştirilmeli?

Ancak her ne olursa olsun lastikler, hiç kullanılmamış olsalar bile üretim tarihlerinden itibaren raf ömrü olan 10 sene sonunda değiştirilmelidir. Raf ömrü dışında yaz ve kış lastiği değişimi yapılırken de lastiklerin kontrol edilmesi gerekir.

Yazlık araba lastikleri ne zaman değiştirilmeli?

Araçlarda yaz lastiklerinin yasal olarak 1 Nisan itibari ile kullanılmaya başlanması gerekiyor. Araç sahiplerinin sürüş güvenliği açısından yolculuğa çıkmadan önce mutlaka kış lastiklerinin yerine yaz lastiklerini taktırmaları gerekiyor.

Tarihi eski lastik alınır mı?

Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir. Ülkemizde araç altında lastiklerin 3-5 yıl kullanıldığını dikkate alırsak, bayilerden lastik alırken 5 yıldan daha eski üretim tarihi olan lastikleri almamaya özen gösteriniz.

You might be interested:  Hızlı Cevap: Kormoran Lastik Hangi Markanın Yan Ürünü?

Kış lastiğinde tarih önemli mi?

Lastiklerin tarihinden daha önemli bir konu lastiğin depolama şeklidir. Uygun koşullarda saklanmayan lastik üretim tarihi yeni bile olsa depoda uygun koşullarda saklanan lastikten daha kötü durumda olabilir. Unutmayın; En önemli tarih üretim tarihi (DOT) değil, lastiklerin araca takıldıkları tarihtir.

Lastik tarihi muayeneden geçer mi?

Araç Muayenesinde Lastik Tarihi Önemli Mi? Lastikler üretim tarihinden itibaren ortalama 5 yılda özelliğini kaybetmeye başlar. Üretim tarihi çok eski olan lastikler yola daha az tutunur, uzun frenleme ve yol sesi artışı gibi şikayetlere sebep olur. Araç muayenesinde lastik tarihi incelenmez.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Adblock
detector