Contents
- 1 Lastik seçimi neye göre değerlendirilir?
- 2 Lastik seçimi nasıl yapılır?
- 3 Sıfır lastik alırken nelere dikkat edilmeli?
- 4 En iyi araba lastiği nasıl olmalı?
- 5 C sınıfı lastik nedir?
- 6 Lastik kesit oranı ne demek?
- 7 Oto lastik nasıl seçilir?
- 8 Lastik desibel kaç olmalı?
- 9 91V ne demek?
- 10 Lastik alırken üretim tarihi ne olmalı?
- 11 Yaz lastigi alirken nelere dikkat edilmeli?
- 12 Yumuşak lastik nasıl anlaşılır?
Lastik seçimi neye göre değerlendirilir?
Yeni lastik alırken, lastiğin üretim tarihine dikkat etmeniz gerekir. Lastik üzerinde yazan rakamlar size lastiğin üretildiği yılı ve ayı gösterir. Üretim tarihi 5 yılı geçmiş lastikler ne kadar iyi koşullarda saklanmış olursa olsun sertleşmiş lastiklerdir ve satın alınmamalıdır.
Lastik seçimi nasıl yapılır?
Araba Lastiği Seçimi Nasıl Yapılır
- Lastik yanak işaretlerini inceleyin. Her lastiğin yan tarafında farklı özelliklerini belirten yazılar, rakamlar yer alır.
- Mevsim koşullarına dikkat edin.
- Araç sınıfı ve kullanım alanını önemseyin.
- Yakıt verimliliğini ve uzun vadeli tasarrufunu hesaplayın.
Sıfır lastik alırken nelere dikkat edilmeli?
Lastik Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Lastik Ebat Hesaplaması Aracınıza uygun lastik ebadı bellidir.
- Lastik Üretim Tarihi Nerede Yazar?
- Lastik Son Kullanma Tarihi Ne Zaman Biter?
- <4×4 Lastik Seçimi.
- Lastik Seçimi ve Yakıt Tüketimi İlişkisi.
- Lastik Kesit Genişliği Değiştirilirse Ne Olur?
- Lastik Desen Derinliği Nedir?
En iyi araba lastiği nasıl olmalı?
İyi bir otomobil lastiği, hem yumuşak, hem de uzun kilometre yol yapabilecek kadar sert olması gerekmektedir. Yani bu iki değeri yakalaması, istenilen özellikler arasındadır. Fazla yumuşak lastiğin ve gereğinden fazla sert lastiğin sürtünme yani yol tutuş özelliği düşüktür.
C sınıfı lastik nedir?
Islak zeminde mükemmel tutunma, yağışlı havalarda araç kullanırken daha kısa fren mesafesi anlamına gelir. Örneğin standart bir C sınıfı sedan otomobilde C sınıfı bir lastik B sınıfı lastiğe göre 2.6 metre daha uzun mesafede durur. Bu oran A sınıfı ile G sınıfı arasında 18 metreye kadar çıkmaktadır.
Lastik kesit oranı ne demek?
Yanak Yüksekliği ( Kesit Oranı ) Nedir? Lastik kesiti, yüksekliğin genişliğe oranıdır. Örneğin, 195/55 R16 ebadındaki bir lastikteki 65, yüksekliğin lastik genişliğine %55’ine eşit olduğu anlamına gelir.
Oto lastik nasıl seçilir?
Araba lastiği nasıl seçilir?
- 215: Lastiğin milimetre cinsinden sırt genişliği.
- 45: Yanak yüksekliğinin lastik sırt genişliğine oranı
- R: Radyal tip lastik.
- 17: Jant çapının inç cinsinden değeri.
- 94: Yük endeksi.
- H: Hız endeksi.
Lastik desibel kaç olmalı?
Ses seviyesi derecesi Ses seviyesi A, B veya C sınıfı olarak sınıflandırılır. Lastiğin dönüş gürültüsü desibel cinsinden ölçülür ve ölçülen sayı etiketin alt kısmında gösterilir. Düşük ses seviyeli lastikler, 67-71 dB ‘e sahiptir. En yüksek seviye, 72-77 dB ‘lik ses dalgaları oluşturur.
91V ne demek?
Bir lastiğin doğru basınç ve yük değerlerinde kullanıldığında ulaşabileceği maksimum hız değeridir. Örnek olarak 205/55R16 91V = V hız değeridir ve 240 km/s ulaşabilir.
Lastik alırken üretim tarihi ne olmalı?
Lastikler satın alınırken JATMA’nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.
Yaz lastigi alirken nelere dikkat edilmeli?
Yaz lastiklerinin daha az oyuğa sahip olması yola daha iyi temas etmesini sağlar. Bunların yanı sıra yaz lastikleri daha sessiz ve yumuşak olması yaz aylarında yaz lastik kullanımın gerekliğini de göstermektedir. Doğru aylarda doğru lastik kullanımı aracınızın performansı için önemli bir husustur.
Yumuşak lastik nasıl anlaşılır?
Yumuşak lastikler doğal olarak düşük aşınma direncine sahiptir ve kolayca aşınabilir. Diğer taraftan çok iyi bir kavrama performansı gösterirler. Buna karşılık sert lastikler yüksek aşınma direncine sahiptir ve kolayca aşınmazlar. Dolayısıyla daha üzün ömürlüdür ama kavrama performansları düşüktür.