Contents
- 1 Sıfır lastik neden balon yapar?
- 2 Lastik balon yapması muayeneden geçer mi?
- 3 Balon yapan lastik tamir olur mu?
- 4 Lastik neden top atar?
- 5 Eski lastik nasıl anlaşılır?
- 6 Balon yapan lastik nasıl tamir edilir?
- 7 Araba lastiği neden balon yapar?
- 8 Fazla şişik lastik ne gibi sorunlara yol açar?
- 9 Seyir halindeyken lastik patlarsa ne yapmalıyız?
- 10 Yolda lastik patladı ne yapmam lazım?
- 11 Seyir halinde iken arka lastiği patlarsa ne olur?
Sıfır lastik neden balon yapar?
Subap kapağı kullanılmaması nedeni ile oluşabilecek kirlenmeler subapların bozulmasına ve hava kaybetmesine sebebiyet verebilir. Düşük basınçta uzun süre kullanılan lastiklerin karkas kordları zaman içinde kırılarak balon yapar ve akabinde lastiğin ani hizmet dışı kalmasına sebep olur.
Lastik balon yapması muayeneden geçer mi?
Lastik yanağında balon oluşması ağır kusurdur, muayeneden geçemezsiniz.
Balon yapan lastik tamir olur mu?
Yanak kısmında balon meydana gelmiş lastikler kesinlikle kullanılmamalı ve acilen değiştirilmelidir. Bu tip hasarların tamiri mümkün olamamaktadır. Yanak kısmında yapılacak olan yama tamiri sürüş esnasında patlayabilir ve kazaya sebep olabilir.
Lastik neden top atar?
Fabrika verilerinden daha düşük basınç olması durumunda aşırı ısınmaya bağlı olarak lastikte yarılma meydana gelir. Aşırı şişirilmiş bir lastiğin yüksek hızlarda ısınması dolayısıyla basıncı daha da artar. Bu da lastiğin dayanabileceği maksimum basıncın üzerine çıkmasına neden olabilir ve patlama meydana gelebilir.
Eski lastik nasıl anlaşılır?
Lastiğinizdeki çukurlara diklemesine yerleştirin. 1 lira veya 50 kuruşun dışındaki altın renkli kaplama 3-4 milimetre civarındadır. Eğer ki paranın dışındaki bu altın halkayı görebiliyorsanız lastiğinizin değişim zamanı gelmiştir.
Balon yapan lastik nasıl tamir edilir?
Lastik balonu tamir edilebir mi? Lastiğin balon yapması neticesinde, tel demetleri kopar ve lastik içeriden delinir. Bu durumda lastik balonunun tamir edilmesi mümkün değildir. Lastik balonunun büyük veya küçük olması çok şeyi değiştirmez.
Araba lastiği neden balon yapar?
Lastiğin özellikle yanak kısmından aldığı sert darbe nedeniyle, lastik omurgasını oluşturan karkas tellerin deformasyona uğraması sonucunda lastik balon yapar. Aracın tüm yükü ile birlikte sert bir çukura düşündüğünde lastiğin yanak kısmındaki karkas teller, jant ve zemin arasında sıkışarak hasar görebilir.
Fazla şişik lastik ne gibi sorunlara yol açar?
Lastiğinizin haddinden fazla şişik durumda olması, viraja girerken fazla kavrayamama hissiyatı, savrulma ve araç yolda değil de, yolun üzerinde gibi bir tutunamama hissi oluşur. Bunun dışında lastik basıncının çok fazla olması yol üzerinde karşılaşılabilecek katı cisimlere karşı çok dirençsiz olmasına neden olacaktır.
Seyir halindeyken lastik patlarsa ne yapmalıyız?
Seyir halindeyken aracınızın tekerinin patlaması halinde en önemli kural sakin olmak. Zira panikle aniden frene basmak ya da direksiyonu aracın patlayan lastiğinin çektiği yöne doğru kıvırmak kaza yapmanıza neden olur. Fren basıncı aniden değil, yavaşça artırarak güvenli bir bölgeye doğru ilerlemeye çalışmalı.
Yolda lastik patladı ne yapmam lazım?
Yolda Giderken Lastik Patlayınca Ne Yapmalı?
- Sakin olun.
- Aniden frene basmayın.
- Yavaş ve kontrollü bir şekilde durun ve mümkünse sağa çekin.
- Dörtlüleri yakın.
- İkaz işaretleri koyun ve onları koyarken çok dikkatli olun çünkü diğer sürücüler sizi göremeyebilir.
Seyir halinde iken arka lastiği patlarsa ne olur?
Ancak her ne şekilde olursa olsun seyir halinde lastik patlaması büyük kazalara sebebiyet verebilmektedir. Bir lastiğin ömrü en fazla 30 bin km olarak belirlenir. Bu durum sizin kaza yapmanız için zemin hazırlayacaktır. Ön teker patlarsa araç ön tarafa, arka teker patlarsa araç o tarafa doğru çekme yapar.